78 éve történt a Doni áttörés

1943 január 12-én 78 éve történt, hogy a 2. Magyar Királyi Honvéd Hadsereg egy évi küzdelem után hősiesen helytállt és elvérzett az 1943-as szovjet téli tömegtámadásokban. A témát több mint 30 éve szabadon lehet kutatni. A Kádár rezsimben ez az eseménysorozat tabu volt és eleget hazudtak róla. Tisztelet a néhány emlékébresztőnek! (Kónya Lajos: Hej búra termett idő! még 1956-ban! Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért (1973) Sára Sándor: Pergőtűz (1981-1985)
Minden év január 12-én az urivi szovjet támadás évfordulóján mi soproniak ezen a napon megemlékezünk a magyar hadtörténelem e tragédiájáról. Emlékezünk katona hőseinkre, mindazokra, akik esküjükhöz híven bátran és hősiesen harcoltak farkasordító hidegben, az akkor már elégtelen felszereléssel a hazatérés reményében. A 120 ezres hadseregből hősi halált halt és eltűnt 42 000 katonánk 26 000 ezren hadifogságba estek, 28000 fő sebesültünk volt. A hadifoglyok túlnyomó többsége szovjet halál és munkatáborokban pusztult el. 
A jelenlegi kutatások szerint egyetemi hallgatóink közül hősi halált halt és eltűnt a szovjet fronton:
Bándi Dezső t. hadnagy, erdész valétaelnök, Gárdonyi Nagy László tsz. zászlós, Jandó László erdőmérnök, Kretter Antal hadnagy erdőmérnök, Rónay László szig. bányamérnök t. hadapród őrmester,

 

A 120 éve született nemzetközi hírű festő-grafikus művész az örök soproni Sterbenz Károly 1942 telén készített fametszetével emlékezzünk rájuk, és mécsesek fénye őrizze emléküket.

 

 

Közérdekű

EUROSTUDENT nemzetközi kutatás: interaktívan elemezhetők a hazai adatok

Az interaktív online elemzőfelület a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatóinak felsőoktatási intézményükről és képzésükről alkotott véleményét, munkaerőpiaci várakozását és nemzetközi tanulmányi mobilitási tapasztalatait teszi megismerhetővé,.

A modul adatait interaktívan bemutató online felület a www.diplomantul.hu/eurostudent-kutatas linken érhető el.

A legújabb fejlesztéseként elérhető a Diplomás Pályakövetési Rendszer új  modulja, amely az informatikus hallgatók életútját tárja fel a tanulmányi és a munkaerőpiaci összefüggések vizsgálatával, kattints ide!

LINK

 

 

 

Diplomás pályakövetés – itt a 2018-as gyorsjelentés

A Diplomás Pályakövetési Rendszer több kutatási modult tartalmaz, adminisztratív adatbázisok összekapcsolásával jött létre a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az Oktatási Hivatal és a Pénzügy-minisztérium által tárolt, pályakövetési célokra alkalmas adatok anonim egyesítése révén.

Gyorsjelentés (pdf) itt!

LINK

 

 

 

Nemzetközi gyakorlat (DPR tudástár)

A külföldi országokban már sok éves hagyományai vannak a diplomás pályakövetésnek. A módszerek országonként eltérhetnek egymástól, de közös bennük, hogy mindenhol a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeit akarják közelebb hozni egymáshoz.

Részletek a felvi.hu oldalán

LINK