A SELMECI TÁRSASÁG 30 éves jubileuma 2019. november 8-10

A SELMECI TÁRSASÁG 30 éves jubileuma 2019. november 8-10 
(kötetlen beszélgetés, emlékközgyűlés)

E sorok íróját az ST jelenlegi elnöke invitálta meg a rendezvényeikre. Az első napon (november 8-án) megtekinthettem az ST otthonát az E épület alagsorában. Otthonosan berendezett szobái, konyhája van az egyesületnek. Vidám nagy karikatúrák a falakon, kisebb karikatúrákkal fűszerezve. Elhelyezésre került az előtérben „Az EGYÜTT A LENGYELEKKEL” 1956-os hasonmás tábla is. A vitrinikben korsók, valétaszalagok sorakoznak. (Nem titkolt céljuk az egyik helyiséget múzeumnak szeretnék berendezni) Az esti vacsorához kiolvasztották a szarvas hús kockákat. Majd szorgalmasan pucolták hozzá a hagymát. Többen tarokkoztak, illetve a bajárat előtt felállítottak egy sátrat. Árusításra került az ST szépen megtervezett kitűzője. Majd sor került jubileumi gyufacímkék felragasztására a kis papírdobozokra (a szép grafika Zsidy Emese a. Tündéri Imázs munkája egyben ő rajzolta a jubileumi korsó díszeit is. )
A másnapi közgyűlésre az Ifjúsági Házban (volt KISZ-ház) került sor. A délelőtti és délutáni közgyűlésen ott voltak hárman az alapítók közül. Két erdő és egy faipari mérnök. Ez kibővült az ifjabb nemzedék 5 elnöke, egy alelnöke valamint a jelenlegi tagság létszámával. A programokról dióhéjban. Az elnöki köszöntő után a ST alapító alelnöke Dr. Jánoska Ferenc a. Beatles vetítésével nyűgözte le a nézőket. Vetítésre került az ST hőskora. Felhívta a figyelmet mire kell ügyelni a mai tagságnak. Mi az, amin változtatni és jobbítani kell. Ezután Frank mérnök úr kisüsti ajándéka került szétosztásra a megjelentek között. (a borító címkéjét az ő hallgató korából való felvétele díszítette) – akkor, amikor először járt Selmecen. Wachter Zoltán faipari mérnök úr felszólalásában felhívta a figyelmet erdő és faipari mérnökök testvériségére. Elhozta és átadta a társaságnak a 30 éve őrzött dokumentumait egy kis dossziéban. Ezek az általuk szerkesztett egyetemi lapok különszámai voltak. Utoljára e sorok írója átadta az elnöknek és az ST könyvtárosának Tamási Miklós munkáját, amit sajtó alá rendezett. Valamint Rétfalvi László szeretett Firmánk ajándékát, a Kapocs periodika 69. számát. Ebben Laci bátyánk megköszöni az ST tagságának, hogy őt szerkesztői munkájáért oklevéllel tüntette ki. Az elnök beszélt az ST mai tevékenységéről (igyekeznek jó kapcsolat kiépíteni a város polgáraival) és terveikről. Még karácsony előtt szeretnék megjelentetni a Vérzivatar c. kisregényt, Pittner Tivadar Tódor volt emh. tollából.
Néhányan a ház előterében, hogy egy jót tudjunk ebédelni, friss nokedlit szaggattak – így készült el a finom bivalypörkölt. A délutáni közgyűlés megszavazta az ST himnuszát, mert az még nem volt a társaságnak. Mi az ST himnusza? – legyen egyelőre meglepetés. Sajnos az ST szakestélyén ahol nagy számban voltak a hallgatók a tudósító nem tudott részt venni.

Dr. ifj. Sarkady Sándor ST tiszteletbeli tag (2008- )

 

Közérdekű

EUROSTUDENT nemzetközi kutatás: interaktívan elemezhetők a hazai adatok

Az interaktív online elemzőfelület a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatóinak felsőoktatási intézményükről és képzésükről alkotott véleményét, munkaerőpiaci várakozását és nemzetközi tanulmányi mobilitási tapasztalatait teszi megismerhetővé,.

A modul adatait interaktívan bemutató online felület a www.diplomantul.hu/eurostudent-kutatas linken érhető el.

A legújabb fejlesztéseként elérhető a Diplomás Pályakövetési Rendszer új  modulja, amely az informatikus hallgatók életútját tárja fel a tanulmányi és a munkaerőpiaci összefüggések vizsgálatával, kattints ide!

LINK

 

 

 

Diplomás pályakövetés – itt a 2018-as gyorsjelentés

A Diplomás Pályakövetési Rendszer több kutatási modult tartalmaz, adminisztratív adatbázisok összekapcsolásával jött létre a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az Oktatási Hivatal és a Pénzügy-minisztérium által tárolt, pályakövetési célokra alkalmas adatok anonim egyesítése révén.

Gyorsjelentés (pdf) itt!

LINK

 

 

 

Nemzetközi gyakorlat (DPR tudástár)

A külföldi országokban már sok éves hagyományai vannak a diplomás pályakövetésnek. A módszerek országonként eltérhetnek egymástól, de közös bennük, hogy mindenhol a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeit akarják közelebb hozni egymáshoz.

Részletek a felvi.hu oldalán

LINK