Nemes polgári kezdeményezés

Egyetemünk professzor Emeritusa, Faragó Sándor nemes polgári kezdeményezést indított el útjára. 

Ennek célja, hogy a kommunista pártbizottság utasítására és parancsára 1948-ban csákányokkal szétvert síremlék és emlékmű újból felállításra kerüljön a soproni Új Szent Mihály temetőben. Beszédes László szobrászművész alkotása 1922-1948 között hirdette két ifjú mártír emlékét, akik az 1919-es vörös terror utolsó áldozatai voltak Sopronban. 1919. július 4-én sortűzzel kivégezték Szántó Róbert 22 éves árkász főhadnagyot és Fennesz Rezső 19 éves gépészmérnököt. Síremlékük felirata ország-világnak hirdette:

 

„BECSÜLETTEL A HAZÁÉRT”

 

 Ez a síremlék annak idején közadakozásból készült el.


Most rajtunk soproniakon a sor. Támogassuk a nemes kezdeményezést!

 

Az síremlék (SL XV 32/106, Főiskolai (egyetemi) hallgatók megemlékezése 1930-as évek

Közérdekű

EUROSTUDENT nemzetközi kutatás: interaktívan elemezhetők a hazai adatok

Az interaktív online elemzőfelület a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatóinak felsőoktatási intézményükről és képzésükről alkotott véleményét, munkaerőpiaci várakozását és nemzetközi tanulmányi mobilitási tapasztalatait teszi megismerhetővé,.

A modul adatait interaktívan bemutató online felület a www.diplomantul.hu/eurostudent-kutatas linken érhető el.

A legújabb fejlesztéseként elérhető a Diplomás Pályakövetési Rendszer új  modulja, amely az informatikus hallgatók életútját tárja fel a tanulmányi és a munkaerőpiaci összefüggések vizsgálatával, kattints ide!

LINK

 

 

 

Diplomás pályakövetés – itt a 2018-as gyorsjelentés

A Diplomás Pályakövetési Rendszer több kutatási modult tartalmaz, adminisztratív adatbázisok összekapcsolásával jött létre a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az Oktatási Hivatal és a Pénzügy-minisztérium által tárolt, pályakövetési célokra alkalmas adatok anonim egyesítése révén.

Gyorsjelentés (pdf) itt!

LINK

 

 

 

Nemzetközi gyakorlat (DPR tudástár)

A külföldi országokban már sok éves hagyományai vannak a diplomás pályakövetésnek. A módszerek országonként eltérhetnek egymástól, de közös bennük, hogy mindenhol a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeit akarják közelebb hozni egymáshoz.

Részletek a felvi.hu oldalán

LINK